Які переваги зробити акумулятор із комірок «консервів» Ліфа?
- Ціна відчутно нижча за LifePO4. Реально вкластись у 100 баксів за кВт.
- На відміну від LifePO4 яких зараз важко дістати – «консерви» від Nissan Leaf широко доступні.
- Вага – ще одна перевага. Як знайти такі комірки з нормальним SOH (стан здоров'я) – то 1 кВт буде легше на 20-30%. Це здається не багато, натомість для мобільних систем – те що треба.
Що з недоліками?
- Пожежна небезпека. І хоча «консерви» від Ліфа не такі небезпечні як пакети LG від Chevrolet Bolt все ж порівняти їх із LifePO4 неможливо. Останні – як цеглина в плані пожежної безпеки.
- Важко реально оцінити фактичну ємність «консерв». Їх знімають з авто у разі втрати 30 та більше відсотків ємності. Зустрічаються екземпляри що мають залишок SOH (стану здоров'я ) менш як 50%. Тож можна купити кота в мішку довіряючи невідомому продавцю.
Варто зазначити що використання елементів батареї з електромобіля Nissan Leaf не ідеальний, але й не найгірший варіант. Водночас я не рекомендую самостійно збирати такі батареї на відміну від батарей з LifePO4, які зібрати не складно та головне безпечно.
Купівля ж таких батарей у спеціаліста часто робить економічно не доцільним такий вибір. Ціна провідних фахівців у цій галузі виходить за 200 баксів за кВт.
Обміркуйте це перед прийняттям рішення.