Мова іде захист по лінії батарея – інвертор. Мова йде виключно про Lifepo4 акумулятори.
Отже, існує багато концепцій захисту цієї ділянки. Плавки вставки, автоматичні вимикачі постійного струму, якісь роз'єднувачі в асортименті. Ідея виглядає розумною – ми ж ставимо захист по стороні панелей, входу та виходу змінного струму. Має ж бути й тут.
Навколо цього точаться розмови про номінал запобіжників, місце їх розміщення тощо.
Починаючи у 2016 році, коли при літієві акумулятори для сонячних станцій ми читали у журналах про інновації, майже всі наші системи зберігання були кислотними. Гель, AGM та їх модифікації. Хочеш 48 вольт – будь ласка – 4 акумулятори по 12 вольт!
І такі акумулятори було потрібно захищати. Вони були беззахисні перед усім. Висока напруга, високий струм… будь-що могло їх зламати.
Так запобіжником ми перестраховувались від надструмів – хай краще згорить плавка вставка аніж дасть дубу коштовна батарея.
Пам'ятаю як Олександр Лисенко (імпортер контролерів) конструював систему захисту від високої напруги для таких акумуляторів.
Про BMS тоді ні хто і не чув. Були балансири – та сьогодні розумієш що то було просто знущання, а не балансування.
Сьогодні ж коли 90% акумуляторів на сонячних станціях та ДБЖ - Lifepo4 обладнані потужними BMS на зразок JK – традиція ставити захист на ланцюг акумулятор – інвертор залишилась. Ми все так само ставимо запобіжники чи автомати. Я також так робив.
Та зараз я повністю довіряю BMS.
Ви скажете – захист не завадить!
Та от у чому справа. Кілка разів в момент розплавлення запобіжника чи відключення автомата (кіт, дитина, просто зачепили, чи хороший автомат, чи запобіжник розімкнув мережу без мотивації) інвертор виходив із ладу. Тобто розрив ланцюжка в момент зарядки інвертором час від часу призводить до виходу із ладу ключів на інверторі. Заряд, що йшов в батарею – втрачаючи можливість туди рухатись просто пробивав ключі. Це не поодинокі випадки.
Отже, переконаний повністю – варто витратити гроші на пристойну BMS чи батарею із такою, ніж витрачати гроші на захист там де він скоріше може бути шкідливим. Той самий Джиконг БМС має вдосталь всіх захистів і як показала практика – він дуже добре відпрацьовує – ні які запобіжники та автомати й поруч не стояли.
Отже – пристойна BMS Вашого lifePO4 акумулятора – найкращій і достатній захист для цієї ділянки.
Захист по лінії батарея – інвертор
Я вважаю що розмикач якийсь повинен бути. Та і запобіжник номіналом близьким к струму загоряння проводів (залежно від перетину)
Я теж за розмикач. Тільки слід зауважити що вони коштують не мало. Ну і треба вибирати щось таке пристойне.
Взяв собі в китаї на 250 а. Його одною рукою не реально вимкнути (
Взяв собі в китаї на 250 а. Його одною рукою не реально вимкнути (