Попередньо, обов'язково, виконано налаштування JK BMS, тут неописую то окрема тема.
Рекомендовані параметри мають підходити для всіх АКБ LifePo4, та гібридних інверторів.
Але, все що ви робите, ви робите на свій розсудок і відповідальність.
В першу чергу, обовязково!
Перед налаштуванням параметрів, порівняйте, що показує Ваш інвертор по напрузі на АКБ з тим що показує BMS.
Майте на увазі, показники при великих струмах (навантаженнях) і показники у відносному спокою ( малих струмах ) теж можуть відрізнятися.
Для початку ставим “стандартні” :
- bulk 3.45 на комірку ( тобто на інверторі 27.6 )
- float 3.35 на комірку ( на інверторі 26.8 )
- cut-off 2.8 ( на інверторі 22.4 )
В моєму випадку:
- невеликі струми заряду розряду, різниця +0.3В ( на інверторі 27.9 на BMS 27.6 )
- заряд більше 30А, різниця +0.4В
- розряд більше 30А, різниця +0.3В
В мене це
- bulk 27.9
- float 27.1
- cut-off 22.7
Стосовно cut-off, при навантаженні напруга на АКБ просідає, при низькому залишку ємності може просідати ще більше. Основна ємність Lifepo4 АКБ знаходиться в диапазоні 3.3 - 3В. Тому можливо, при рівні заряду близькому до мінімального, коли напруга стає трохи менше 3 вольт, інвертор може відключати АКБ хоча якась частина ємності ще залишається і може бути використана. Я не планую розряджати АКБ в нуль, тому цей параметр поки залишаю саме таким.
Далі я виставив на інверторі режим заряду від сонця та мережі, струм заряду 50А.
Почався заряд і перша несподіванка - максимум що видав інвертор на АКБ 30А.
Спробував підняти bulk на 0.2В до 28.1 ( тут і далі я привожу цифри вже з урахуванням похибки на моєму інверторі). Не допомогло. Струм заряду залишився на рівні 30А.
Залишив bulk 28.1, підняв float на 0.2В до 27.3. Струм заряду збільшився до встановлених 50А.
Далі по мірі заряду, струм поступово падав і останні 1-2% ємності не перевищував 3А.
Наступне цікаве спостереження. Заряд зупинився трохи нижче встановленого значення float. Саме float, а не bulk.
Для перевірки наскільки мені вистачить АКБ, відключив мережу, за 16 годин без сонця АКБ розрядився до 37%.
Запустив заряд від мережі, і знову доходить до float і підтримує на його рівні.
Трохи незрозуміло навіщо тоді значення bulk?
Після всіх спостережень і експериментів виставив на інверторі, з урахуванням різниці +0.3В :
- bulk 28В
- float 27.8В
- cut-off 22.8В
Тобто можна заряджати трохи більше 3.3 , але в такому випадку інвертор буде заряджати низьким струмом.
Трохи про балансування. Після першого заряду до 100%, максимальний розбіг був 0.023. Виставив на BMS поріг балансування 0.005 і напругу початку 3.4. За декілька годин комірки відбалансувались, виставив напругу балансування 3.5.
На даний час розбіг коливається в діапазоні 0.001-0.004.
Далі буду спостерігати, при необхідності вмикати балансування на 100% заряду, знижуючи порог напруги балансування в налаштуваннях BMS.