Чи можна з’єднувати нульовий вхід та вихід інвертора?
Чому виникає це питання і чому так складно із цим?
Нуль – найважливіший провідник у мережі змінного струму! Наша священна корова. Без фази прилади не працюватимуть, без нуля – вийдуть із ладу!
Уявимо ситуацію. Ви встановлюєте інвертор потужністю, наприклад 6 кВт в будинку із трьох фазним вводом. Тож Вам потрібно поділити споживачів. Якась частина буде працювати від інвертора – розетки, освітлення, половина індукційної плити, роутери і ті. Так щоб вистачало потужності інвертора. А інша частина працюватиме лише від мережі при її наявності. Це може бути електрокотел, бойлер, зарядка авто, інші дві конфорки індукційної плити тощо.
Щит зроблений до Вас за роки. Вхідні дроти замуровані в стіну та все що є у Вашому розпорядженні – це лише купа однополюсних автоматичних вимикачів що захищають та відмикають споживачів чи їх групи. Добре коли є опис з призначенням цих автоматів.
Тоді що робити із нульовим провідником? Всі лінії приведені в стіні та фізично не можливо знайти пару – нуль - фаза до потрібного споживача не зруйнувавши хату.
Єдиний спосіб поділити навантаження в цьому випадку не роздовбавши стіну – це обрати фазні автомати необхідних споживачів і повісити їх на фазний вихід інвертора, а їх нулі залишити в колодці (шині), бо вони вже там є.
Серед нас існує дві секти.
Перша вимагає роздільного нуля для всіх інверторів.
Друга каже що завжди можна поєднувати нульові входи та виходи інвертора.
Доповідаю.
Є інвертори та ДБЖ які вимагають розділення нульового провідника на до та після інвертора.
Які з таких я знаю?
- LPW-HY-1533-15000VA (15000Вт) 48V 2MPPT 400-800V - 3 фазний ON-OFF GRID та його копії на зразок Аксіоми та інші.
- Майже всі LuxPower.
- Всі інвертори подвійного перетворення.
Така ситуація пов’язана з архітектурою цих приладів.
Є інвертори та ДБЖ які або взагалі мають скрізний нуль (прозвонюється тестером), або нуль через реле (іноді можна обрати в меню – скрізний чи ні), або такі, які допускають та відмінно працюють із нулем з загальної шини по входу та по виходу.
Які із таких я знаю?
- Deye 5 та 6 кВт.
- PowMr 6.2 кВт, 5,5 кВт та 10,2 кВт. І всі копії копій)
- lpy-b-psw-7000va+ та вся серія – взагалі скрізний нуль.
- LPW-HMB-5485-5000VA і всі аналоги.
- MUST PV18-5248-PRO і всі копії.
- TommaTech® Plus 11K 48V HV MPPT 11.000W P Smart Inverter і його менші за потужністю брати.
Все що вище в списку встановлено мною у кількості не менш як 20 шт. кожного за схемою нуля приведеного на одну загальну колодку з входу та виходу інвертора. І всі вони відмінно працюють не один рік поспіль.
Поламки іноді були. Кожен випадок з’ясований. Перевантаження, зварювання (окрім - lpy-b-psw-7000va – його зварювання не ламає), заливали водою, ламали меблями і навіть одного разу просвердлили. Та в жодному випадку серед перелічених девайсів не було проблем із спільним нулем.
Прошу звернути Вашу увагу на два моменти!
- Від загальної колодки тягнемо нульовий провідник на вхід інвертора та такий точно провідник з цієї ж колодки на вихід. Експерименти із перемичкою прямо в інверторі закінчуються роздовбуванням колодки інвертора. Не катастрофа, але головняк.
- Якщо у Вас однофазна мережа по входу варто переконатись що ні хто не сплутає фазу із нулем як по стороні РЕМу, так і по Вашій стороні лічильника. Найпростіший спосіб – заземлити нуль на ділянці. Як хтось наплутає – вибиватиме ввідний автомат.
Що робити з нульовим провідником при підключені інвертора чи ДБЖ?
Добрий день, я с цій справі повний нуль. Підкажіть, будь ласка, чи можна в 3 фазній мережі заживити через АВР прилади які висять на 1 і 2 фазі через інветор, а прилади на 3 фазі не чіпати? Живити все це одночасно 1,2 від інвертора, а 3 від мережі при цьому нуль буде спільний. Чи нічого я таким підключення не спалю. Інвертор Апех 3кп низькочастотний. Дякую.
Востаннє редагувалось Суб вересня 21, 2024 2:21 am користувачем Роман, всього редагувалось 1 раз.
При такій схемі необхідно бути обережним з правильним розподілом споживачів. Якщо на 3 фазі є пристрої, які залежать від спільного заземлення або нейтралі з 1 і 2 фазами, потрібно забезпечити коректне заземлення і розподіл нейтралі, щоб уникнути проблем з роботою пристроїв і безпекою.
Загалом, схема можлива, але потребує правильного налаштування АВР та інвертора, а також контролю за балансом навантаження.
Загалом, схема можлива, але потребує правильного налаштування АВР та інвертора, а також контролю за балансом навантаження.
А якщо є можливість розділи фази і нейтралі споживачів 1,2 фази з споживачами 3 ої через три позицій перемикач, така схема буде краща? Навантаження різне виходить. Споживані на 1,2 фазі критичні і потребують постійного живлення, а 3 фаза буде вмикатись рідко (електро духовка, мийка, пралка) тобто зазвичай 3 фаза взагалі буде без навантаження.
Востаннє редагувалось Суб вересня 21, 2024 9:31 am користувачем Роман, всього редагувалось 1 раз.
Так. Це забезпечить більшу гнучкість і надійність.
Трипозиційний перемикач дозволить фізично відокремити нейтраль і фази споживачів на 1 і 2 фазах від 3 фази під час перемикання на резервне живлення. Це усуне потенційні проблеми із заземленням, нейтраллю та неправильними зв’язками між фазами.
Також ви зможете чітко розмежовувати, які споживачі працюють на резервному живленні через інвертор, а які — залишаються на основному живленні. Наприклад, критичні пристрої на 1 і 2 фазах можна автоматично переводити на інвертор через АВР, тоді як некритичні споживачі на 3 фазі можуть продовжувати працювати від основної мережі.
Трипозиційний перемикач дозволить фізично відокремити нейтраль і фази споживачів на 1 і 2 фазах від 3 фази під час перемикання на резервне живлення. Це усуне потенційні проблеми із заземленням, нейтраллю та неправильними зв’язками між фазами.
Також ви зможете чітко розмежовувати, які споживачі працюють на резервному живленні через інвертор, а які — залишаються на основному живленні. Наприклад, критичні пристрої на 1 і 2 фазах можна автоматично переводити на інвертор через АВР, тоді як некритичні споживачі на 3 фазі можуть продовжувати працювати від основної мережі.
Розділив нейтраль споживачів 1,2 фази з третьою. Питання чи можна використовувати діфи замість звичайних автоматів на споживачах після інвертора, так як в інверторі немає постійного нуля і фази
Тут скоріше навпаки. У випадку, коли інвертор не має чітко визначеної нейтралі і фази, краще використовувати звичайні автоматичні вимикачі. Вони будуть ефективні для захисту від коротких замикань і перевантажень, навіть якщо немає стабільного розподілу фази і нейтралі.
Діф може спрацювати, може не спрацювати без чіткого нуля.
Краще ставити і діф і звичайний.
В мене на бойлер,насоси і стіралку, стоїть і те і те.
-----я так зрозумів, беремо нуль від мережі - під'єднуємо до шини, потім від шини на вхід інвертора, інший провід від шини до виходу до інвертора. Так?-- Від загальної колодки тягнемо нульовий провідник на вхід інвертора та такий точно провідник з цієї ж колодки на вихід. Експерименти із перемичкою прямо в інверторі закінчуються роздовбуванням колодки інвертора. Не катастрофа, але головняк.
Так. Але я наприклад, нулі не обʼєднував. Виробник навіщо ж малює схеми підключення. В інструкції до мого інвертора є схема підключення. Про об'єднання нулів там нічого немає.
Дуже багато різних думок відносно цього. І людям які не сильно розбираються в таких питаннях (такі як я) вірять і роблять подібні експерименти на свій страх і ризик.